Haber
TÜBİTAK 1001 projesi: Görünmeyeni Görmek: Hiperspektral Görüntülerin İyileştirilmesine ve Üretimine Uçtan Uca Yaklaşımlar
26 Ekim 2023
Bölümümüz öğretim üyesi Dr. S. Esen Yüksel'in yürütücülüğünü yaptığı "Görünmeyeni Görmek: Hiperspektral Görüntülerin İyileştirilmesine ve Üretimine Uçtan Uca Yaklaşımlar" başlıklı proje, TÜBİTAK'ın prestijli proje programı "1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında Eylül 2023'te başladı.
news_image
TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı'nın amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeler desteklemek olarak ifade ediliyor.

Proje yürütücüsü Dr. Yüksel'i, proje ekibini oluşturan Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Erkut Erdem'i ve Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Aykut Erdem'i kutluyor, bu değerli çalışmada başarılar diliyoruz.

Proje özeti:
Hiperspektral kameralar, birçok farklı ışık dalga boyunda görüntü yakalayan, nesnelerin ve malzemelerin özellikleri hakkında geleneksel RGB (red, green, blue) kameralar kullanılarak elde edilemeyen zengin bilgiler sağlayan gelişmiş görüntüleme cihazlarıdır. Elektromanyetik spektrumun yalnızca üç bandını (kırmızı, yeşil ve mavi) yakalayan RGB kameralardan farklı olarak, hiperspektral kameralar yüzlerce dar spektral bandı yakalayarak, görüntülenen nesnelerin kimyasal bileşimleri, fiziksel nitelikleri ve biyolojik özellikleri gibi son derece ayrıntılı ve doğru spektral analizlerini mümkün kılmaktadır. Bu, hiperspektral görüntülemeyi, uzaktan algılama, tıbbi görüntüleme, endüstriyel denetim ve gözetleme gibi çok çeşitli uygulamalar için güçlü bir araç haline getirmektedir.

Bununla birlikte, hiperspektral görüntülemedeki en önemli zorluklardan biri, görüntü kalitesini ciddi şekilde düşürebilen ve sonraki analiz ve yorumlamanın etkinliğini sınırlayabilen gürültü ve düşük ışık koşullarıyla baş etmektir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, önemli spektral bilgileri korurken gürültüyü etkili bir şekilde ortadan kaldırabilen gelişmiş gürültü giderme algoritmalarına ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, önerilen araştırma projesi, hiperspektral görüntü iyileştirme için yeni uçtan uca yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, literatürde sınırlı ilgi gören ancak hiperspektral görüntülemenin yeteneklerini büyük ölçüde genişletme potansiyeline sahip, olabilirliği heyecan uyandıran bir konu olan standart RGB görüntülerinden hiperspektral görüntüleri sentezleme konusu da araştırılacaktır. RGB görüntülerin hiperspektral görüntülere dönüştürülmesiyle elde edilen etiketli veriler ile, makine öğrenmesi algoritmalarının daha iyi performans göstermesini sağlayacak çalışmaların önü açılacaktır. Hiperspektral görüntüleri gürültüden arındırmak, zenginleştirmek ve sentezlemek için uçtan uca yaklaşımlar geliştirmek, bu güçlü görüntüleme tekniğinin potansiyelini ortaya çıkarabilecek ve daha önce imkansız olan yollarla "görünmeyeni görmemizi" sağlayacaktır.